Маргарет Поул, графиня на Солсбъри, има нещастието да попадне на неопитен

...
Маргарет Поул, графиня на Солсбъри, има нещастието да попадне на неопитен
Коментари Харесай

Най-нескопосаните екзекуции в историята

Маргарет Поул, графиня на Солсбъри, има нещастието да попадне на некомпетентен главорез. Дъщерята на Джордж, херцог на Кларънс и брат на кралете Едуард IV и Ричард III, е една от дребното оживели Плантагенети в края на Войната на розите. В началото на ръководството на Хенри VIII на Маргарет се гледа с положителни очи, само че ветровете бързо се трансформират, когато синът й Реджиналд се афишира срещу раздялата на краля с Екатерина Арагонска. Кръвта на Плантагенетите внезапно към този момент се преглежда като опасност и другите членове на фамилията са упрекнати в измяна и затворени в Лондонската кула.

65-годишната Маргарет – много стара съгласно стандартите за времето – е задържана през ноември 1538 година Всичките й трофеи са й отнети и са показани доказателства, че поддържат католицизма. Тя е държана в Кулата две години преди изтезанието си – на 27 май 1541 година e изведена надалеч от погледите на популацията, тъй като въпреки всичко е от благородно родословие (въпреки че е все едно). Неопитният палач обаче пропуска врата й при първия удар, след който са му нужни още 10 удара, с цел да се в профил дефинитивно главата от тялото й. Което, несъмнено, създава отвратителна неразбория от кървища.

Да бъдеш дясната ръка на Хенри VIII е рискова работа – нещо, което Томас Кромуел, основният министър на краля от 1532 до 1540 година, знае прекомерно добре. Бракът на Хенри с четвъртата му брачна половинка, Ана Клевска става мотив за пропадането на Кромуел – самият той предизвиква катастрофалния брак, който е анулиран само 6 месеца по-късно, през януари 1540 година, а до юни същата година враговете на Кромуел съумяват да убедят краля, че той е изменник.

Кромуел е екзекутиран на Тауър Хил на 28 юли. „ Той търпеливо понася удара на брадвата от дрипавия и непохватен нещастник, който доста недобросъвестно изпълняваше работата си “, написа актуалният историк Едуард Хол. Това изложение кара мнозина да имат вяра, че обезглавяването не е нито бързо, нито милосърден и че Кромуел може да е претърпял множество неокончателни удари от неквалифициран главорез.

Няма по какъв начин да не сте чували известната фраза, че нещата се случват с причина. Джон Лий като нищо може да смята, че това се отнася за него. През 1884 година остарялата мома Ема Уайтхед Кейс е убита покрай Торки в Девън и – при слаби доказателства – Лий, който е неин чиновник, е задържан, упрекнат и наказан за закононарушението.

Той би трябвало да бъде обесен в пандиза в Ексетър на 23 февруари 1885 година, само че три пъти капакът под краката му не се отваря. Медицинският чиновник отхвърля да продължи с изтезанието, тъй че присъдата му е заменена с отнемане от независимост. Лий лежи 22 години преди да е освободен през 1907 година Той става прочут като „ индивидът, който не може да бъде обесен “.

Том Едуард Кечъм – прочут като Блек Джак – се отхвърля от живота си като каубой в Америка през 19 век и стартира много по-вълнуващият живот на нарушител. Той се причислява към тайфа и тероризира Тексас и Ню Мексико, обира влакове и даже прави ликвидиране. Последното му закононарушение идва през 1899 година, когато се пробва да ограби трен, само че е прострелян от кондуктора, който го разпозна.

На 26 април 1901 година хора се събират отвред, с цел да станат очевидци на обесването му в Ню Мексико за обир на влакове – само че феновете ги чака неприятна изненада. Никой в ​​окръга няма опит с обесванията и употребяваното въже се оказва прекомерно дълго. Това в композиция с тежестта, което Кечъм натрупва в пандиза, означаваше, че щом капака на бесилото се отваря, той непосредствено е обезглавен. След това главата му е пришита назад, с цел да може да тялото му да се покаже.

Мери, кралицата на Шотландия, е държана в плен в Англия в продължение на 18 години и половина, преди да бъде наказана на гибел за скрит план за убийството на братовчедка си Елизабет I. Изглежда, че Елизабет се колебае дали да подпише на смъртната присъда, тъй като го прави чак четири месеца след процеса.

Екзекуцията на Мери – посредством обезглавяване, което се счита, че е по-хуманно, в сравнение с обесване – се състои в огромната зала на замъка Фотерингхай в Нортхемптъншир. Първият удар не й отряза главата, нито вторият. Чак с третия главата й се отделя изцяло от тялото.

Без да го виждат палачите, кучето на Мери се крие под роклята й от самото начало и се оказа доста мъчно да се раздели с мъртвата си стопанка…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР